Изборът на порода куче
Начало /  / Искате куче? Изборът на порода
» ХОТЕЛ за кучета» Галерия хотел за кучета» ХОТЕЛ за котки» Галерия хотел за котки» Развъдник за РОТВАЙЛЕР» Галерия снимки РОТВАЙЛЕР» Бебета РОТВАЙЛЕР» Развъдник за БУЛМАСТИФ» Галерия развъдник БУЛМАСТИФ» Бебета Булмастиф» ОБУЧЕНИЕ на кучета» Предлагани УСЛУГИ» Транспортни контейнери за домашни любимци» Подстригване, разхождане и обгрижване» Транспорт на домашни любимци» СПЕЦИАЛНИ оферти» Започнете лятото с настроение, почивайте безгрижно!» Хотел за кучета- Есенни отстъпки» Курс-обучение за инструктори на кучета» Ротвайлер /женски/ за оглеждане и разплод» Луксозни нощувки за домашни любимци» ПОЛЕЗНО» Искате куче? Изборът на порода» Кутрето идва в къщи!?!» Разходката на кучето!» Дванайсетте молби на едно куче » НОВИНИ» Център за работа с домашни любимци - ТРИФОНОВ ЛЕНД» Репортаж на БНТ за Центъра за работа с домашни любимци *Трифонов ЛЕНД*» Архив БНТ 09.08.2009 / 11:54 » Хотел за кучета, котки и други домашни любимци - Репортаж на БНТ 09.авг.2009г.» Курс за инструктори на кучета» Хотел за кучета - Есенни отстъпки!» Ротвайлер /женски/ за отглеждане и разплод» Луксозни нощувки за домашни любимци» Любимци - кинозвезди» Контакти» Виж на картата:» БЪРЗИ ВРЪЗКИ» НАЙ-ЧЕСТИ ВЪПРОСИ» Какво е това родословие на куче ?» НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ» КЛИЕНТИ» Погребение на домашни любимци
Искате куче? Изборът на порода

Полезно - Искате куче? Изборът на порода

Искате куче? (заглавие)
На коя порода да се спрете (подзаглавие)
Коя порода най-много ви подхожда (подзаглавие)

Изборът на порода куче (заглавие)
Внимателно подберете четириногия си приятел (подзаглавие)

Да изберете куче за вашия дом никак не е просто. Първото, с което трябва да се съобразите е имате ли достатъчно пространство за „новодомеца“. Но не по-малко важно е да прецените характера и особеностите на бъдещия ви четириног приятел.

Неговият темперамент
Полезно е да знаете, че дребните декоративни породи много по-трудно понасят самотата. Ако не им отделяте достатъчно внимание, може да започнат да протестират по свой начин – да ходят по нужда ,, напук”, да правят гладни „стачки“ или истерично да лаят и вият. Обратно на това представителите на най-едрите раси, като мастиф, санбернар, немски дог, са склонни с часове да лежат отпуснати след разходката и да очакват спокойно миговете на взаимно внимание.

Най-търсените кучета
Сред най-популярните и често взимани кученца са тези от служебните породи – ротвайлер, немска овчарка, доберман. Но при избора на такъв тип четириног приятел условията, с които трябва да се съобразите, са малко по-сложни. Първото важно нещо е кутрето да произлиза от клубен развъдник, където е проведена отговорна селекция по отношение на работоспособността, здравето и поведението на кучето. Другият проблем е да прецените в състояние ли сте да му отделите достатъчно време и средства за обучение, за да развие напълно качествата на своята служебна раса.

Позабравените добри възможности
Не пропускайте да обмислите идеята за шнауцер, ердел териер или боксер – породи, които поради модите напоследък са позагубили популярността си, но не и своите качества. Много красиви и харесвани са северните породи самоед, хъски и аляски маламут, които се адаптират бързо в градска среда, неагресивни са и лесни за обучение и контрол. Но имат една специална потребност, която не може да пренебрегнете – нуждаят се от повече тичане при разходка.

Всяка порода със свои изисквания
Имайте предвид, че йоркширските териери, болонезите и пуделите ръсят най-малко козина из дома, но пък се нуждаят от редовно подстригване и сресване. Трябва да обичате работата с четка и гребен, за да са винаги красиви и във форма. Пухкавите чау-чау са най-тихи, мирни, лесни за разходка, спокойни и безшумни в дома, но за съжаление почти не се поддават на обучение. Те са подходящи за възрастни и спокойни хора, без изисквания по отношение на дресура и послушание от страна на любимците си. Ако имате нужда от сигурна охрана, помислете за величествените кавказки овчарки, средноазиатски овчарки или българските овчарски кучета. Много едри и предани на стопанина, те работят най-добре в група от две или три от своята порода. Добре понасят различни климатични условия, но имат нужда от клетка или завързване, за да се избегнат инциденти с евентуалните посетители.

Благодарността на „осиновения“ бездомник
Да дадете подслон на кутре от улицата или приюта е великодушна, социално отговорна и дори практична идея. Макар че в този случай трудно може да предвидите темперамента, склонността към обучение или размера на порасналото куче. Но със сигурност приютеният нов приятел ще ви отвърне стократно за всички положени грижи и споделена обич.

Димитър Трифонов
Център за работа с домашни любимци,
„Трифоновленд”Хотел за кучета и обучение на домашни любимци - Трифоновленд